2020-02-13 13:55:00

eTwinning: Valentinovo u Zagrebu

Dan zaljubljenih ili Valentinovo kao praznik, u Hrvatskoj je prihvaćen početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Na taj dan zaljubljeni se parovi prema tradiciji međusobno daruju ružama i čokoladnim bombonijerama u obliku srca. Sve oko nas je ukrašeno crvenom bojom, na televiziji se prikazuju ljubavni filmovi, s radija slušamo romantične melodije.

Zagrebačke osnovne škole obilježit će Valentinovo u razredima razredne, predmetne nastave i produženom boravku.
Svaki će učitelj osmisliti sadržaje kojima će učenici obilježiti taj dan.

Povijesno tumačenje ovog praznika vraća nas u 3. stoljeće kada je u Rimu živio biskup i mučenik Valentin.
U to je doba, tada vladajući car Klaudije II., odlučio zabraniti brak mladim muškarcima jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju obitelj. Valentin je htio ispraviti tu nepravdu pa je kao svećenik u tajnosti obavljao čin vjenčanja.
Nakon nekog je vremena car Klaudije II, otkrio da Valentin potajno obavlja čin vjenčanja i zbog toga ga je dao pogubiti odsijecanjem glave 14. veljače 269. godine. Zbog svog plemenitog čina Valentin je proglašen zaštitnikom zaljubljenih, a dan njegove smrti Danom zaljubljenih ili Valentinovo. Osim ove priče, postoje još mnoge verzije koje povijesno objašnjavaju nastanak Dana zaljubljenih. Prema jednoj od njih dan zaljubljenih je povezan s ljubavnim igrama ptica u proljeće.


Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb