2020-07-02 09:34:00

eTwinning projekt: HRVATSKA BAJKOVNICA

Već treću godinu za redom učenici 4. e naše škole sudjelovali su u e Twinning projektu naziva Hrvatska bajkovnica. Riječ je o projektu zagrebačkih učiteljica Nevenke Dimač i Petrunjele Krajačić čiji je cilj da učenici razvijaju i bogate govorni izraz i leksik, vježbaju interpretativno čitanje i čitanje po ulogama, vježbaju stvaralačko prepričavanje i pripovijedanje, te sudjeluju u svim oblicima igara po ulogama.

Pročitajte više u nastavu vijesti i pogledajte fotografije u albumu.

U hrvatskim narodnim bajkama sadržane su stare narodne mudrosti o ljudima i svijetu koji nas okružuje. Junaci su često obični ljudi iz puka: seoski mladići i djevojke, težaci, pastiri... Neke su bajke zabavne i smiješne, druge nježne i poetične. Od sličnih priča drugih naroda, hrvatske se bajke razlikuju po brojnim lokalnim obilježjima: spominju se junaci iz naroda, narodna vjerovanja i biljni te životinjski svijet hrvatskih krajeva.

U projektu je ove godine sudjelovalo pedesetak učitelja  iz Hrvatske te nekoliko učitelja iz Srbije, Makedonije i Rumunjske.

 

Učenici 4. e ove su godine, usporedno s nastavom prirode i društva o osobitostima hrvatskih zavičaja čitali i narodne bajke iz pojedinih hrvatskih krajeva. Istraživali su osobitosti govora ljudi, narodna vjerovanja te biljni i životinjski svijet.

Tijekom projekta ostvarili su niz kreativnih zadataka: izrađivali su bojanke za mlađe učenike, kreirali scenografiju i lutke te glumili u razrednom lutkarskom kazalištu. Izrađivali edukativne materijale za druge učenike sudionike projekta poput zagonetki, križaljki, osmosmjerki i stripova u različitim web alatima.

Tijekom nastave na daljinu obilježili su Noć knjige kreirajući web slikovnice u alatu Storyjumper.

Predstavnica 4. e razreda, učenica K.B. sudjelovala je u Pričofestu, festivalu pripovijedanja bajki i priča koji je organiziralo Pučko otvoreno učilište Zagreb.

Najdraži događaj projekta bio im je svakako online druženje s učenicima 2.b i 2.c razreda iz OŠ Voltino. Učenici 4.e za svoje prijatelje pripremili su lutkarsku predstavu i izložbu nastalu na temu hrvatskih narodnih bajki te se dogovarali za nastavak projekta najesen.


Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb