2014-12-03 07:42:14

Poprsje Augusta Šenoe

 

 

     Poprsje Augusta Šenoe, koje krasi naše školsko dvorište postavljeno je 27.05.1994. i djelo je Zdravka Brkića.

    I tada je veliku ulogu i pomoć u radu škole činila suradnja s roditeljima. Tako je na inicijativu prof. Franje Mrzljaka, bivšeg roditelja škola dobila poprsje Augusta Šenoe.

Na stupu je bilo izvedeno ime i prezime pisca te godine rođenja i smtri,  izrađeni u obliku autoriziranih metalnih slova. No, vandali su i tada bili jako aktivni i ubrzo su sva slova počupana i uništena.

Pročitajte što o svečanom otkrivanju spomenika navodi Spomenica škole:

„Školska godina 1993./94.

…Godina 1994. je 900-ta obljetnica grada Zagreba pa se i naša škola priključuje proslavi. Najprije smo u zimi otišli na turističku vožnju našim gradom, zatim smo pogledali film „Tko pjeva , zlo ne misli“, a za sam Dan škole otkrili smo poprsje Augusta Šenoe na za to posebno uređenom dijelu školskog dvorišta. Poprsje je rad akademskog kipara Zdravka Brkića, a za realizacuju projekta zaslužan je bivši roditelj naše škole prof. Franjo Mrzljak. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici škole, glumac „Histriona“ Zlatko Vitez, limena glazba ZET-a i Braća hrvatskih zmajeva čiji je član gosp. Ante Krmpotić otkrio poprsje. Proslavu su uveličali biviši učitelji i direktori škole te unuk Augusta Šenoe, prof. Zdenko Šenoa. Na izložbi uz Dan škole dominirali su radovi s temom Zagreba…“


Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb